welcome

hi, welcome to my blog. Don't forget to follow me, ok. Bye

Monday, 6 February 2012

cinta remajaku (novel)


             Bab 1
S
ukar benar Ariana Efa hendak melelapkan matanya. Sekejap dia berpusing kesebelah kiri, sekejap kesebelah kanan. Tidak dapat juga dia hendak melelapkn matanya yang begitu cantik itu.  Mana tidaknya, asyik memikirkan tentang hari peresekolahan yang akan bermula pada keesokan harinya. Entah mengapa hatinya berasa tidak begitu tenteram sekali.
 Peat berbaring, Ariana Efa duduk bersila di atas katilnya itu. Dia bermonolog sendirian.
 “ Esok sekolah akan dibuka. Kenapa berat sangat hati aku ni nak pergi kesekolah? Nak dikatakan baru  first time  kesekolah, tak mungkin. Sebab dah nak 11 thun aku bersekolah. Tapi kenapa  aku gelisah aje ni.”
Sedang Ariana Efa berfikir, ibunya Puan Rosmiah masuk ke kamar kecilnya itu. Sudah diketuk berkali- kali tapi masih tidak berjawab. Akhirnya, Puan Rosmiah menyelinaap masuk ke kamar Ariana Efa.
“Anak mama ni, fikir kan apa sebenarnya. Kenapa tak tidur lagi ni? Dah lewat malam. Esok kan nak mula sekolah.” Ariana Efa yang sedang termenung tadi, berasa sedikit terkejut dngan sapaan mamanya itu.
“ Eh, mama! Kenapa mama tak ketuk pintu dulu sebelum nak masuk bilik Efa?” Ariana Efa cuba menyembunyi kegelisahannya.
“ Mama dah ketuk banyak kali pintu bilik Efa. Tapi, Efa tak jawab pun. Efa tak suka mama masuk bilik Efa, ya? Kalau tak suka, mama keluar dulu ya.” Puan Rosmiah mencuba untuk bangun, tetapi dihalang terlebih dahulu oleh Efa.
“Bukan macam tu maksud Efa, mama. Efa cuma terkejut aje tadi. Efa tak perasan yang mama ketuk pintu tadi. Kenapa mama tak tidur lagi ni?” soal Ariana Efa kepada mamanya.
  Mama risau tengok Efa tak tidur lagi. So, mama masuk lah bilik Efa. Mana lah tahu kalau Efa nak bunuh diri ke? Mama masuk leh bilik ni.”
“ Bukannya nak bunuh diri, tapi Efa cuma fikir tentang esok. Esok nak sekolah, tapi Efa rasa gelisah sangat. Tak tahu lah kenapa, mama?”
“ Itu maknanya, Efa tak sabar nak pergi sekolah. Bagus lah Efa ni, otak tu asyik nak belajar je. Sejuk sikit perut mama mengandung kan Efa tau.”
Ariana Efa merupakan seorang murid yang pandai disekolahnya. Semua orang sentiasa  memuji akan kepandaian Ariana Efa.
“ Betul ke apa yang mama cakap kan ni. Tapi……”
Puan Rosmiah pantas memotong.
“ tapi Efa kena tidur sekarang. Esok kena bangun awal ya. Takut nanti jalan sesak. Dah tidur cepat.”
Puan Rosmiah pantas menyelimuti anaknya itu. Dia begitu bersyukur kerana mempunyai anak yang baik seperti Ariana Efa.

JAM telah menunjukan pukul 6:40 pagi. Ariana Efa sudah bersiap-siap untuk ke sekolah. Sudah lama Ariana Efa menunggu mamanya di ruang tamu. Kelihatan mamanya belum lagi muncul. Ariana Efa mencapai senaskhah majalah  di ruang tamu lalu dibeleknya.
 Sedang asyik Ariana Efa membaca majalah tersebut, mamanya muncul dihadapannya. Ariana Efa segera bangun lalu menuju ke kereta. Mamanya juga begitu.
 Perjalanan pergi ke sekolah Ariana Efa mengambil masa 15 minit. Setelah sekian lama, akhirnya Ariana tiba jua di sekolahnya. Usai bersalam, Ariana terus menuruni kereta mamanya itu. Puan Rosmiah hanya mengelengkan kepalanya. Kereta  milik Puan Rosmiah meluncur laju meninggalkan perkarangan sekolah anknya itu.

AMRAN begitu teruja sekali apabila ibu dan bapanya membenarkan Amran menjadi seorang pendidik. Memang itu cita- citanya sejak dari dulu lagi. Pada mulanya ibu dan bapanya tidak membenarkan Amran menjadi guru. Katanya, guru tiada wawasan, tidak boleh kaya dan sebagainya.
 Itu tidak sama sekali memadamkan semangat Amran. Dia tetap berusaha memujuk ibu dan bapanya. Amran teringat akan peristiwa memujuk bapanya. Begitu seksa sekali. Sanggup dia mengugut bapanya itu.
 Amran menuruni anak tangga satu persatu dengan hati yang riang. Usai menuruni anak tangga, kelihatan ibu dan bapanya sedang berada di ruang tamu menonton ‘ Tanyalah Ustaz’ yang ditayangkan di TV9.
 Amran segera menyalami tangan ibunya. Selepas itu, giliran bapanya pula. Tetapi, Dato’ Hisyam tidak membalas. Dato’ Hisyam berkelakuan seperti tiada benda yang berlaku. Tanpa disedari, Amran bersuara.
 “ Sampai papa nak hokum Am macam ni? Am dah tak larat nak tengok papa layan Amran macam ni. Ini soal cita-cita Am. Biar Am yang memutuskan tentang soal kerjaya Am. Am harap papa faham. Am pergi dulu. Assalamualikum.”
 Amran lantas bengun lalu berlalu pergi tanpa menunggu bapanya membalas pertanyaannya. Amran begitu kecewa terhadap bapanya yang begitu keras hati.
 “ Betul cakap Am, bang. Sampai bila nak hukum dia macam tu. Ini soal  cita-citanya. Dia tak berminat nak jadi ahli perniagaan macam abang.” Datin Izzah pula berbicara.
“ Saya akan tetap menghukum dia, sampai dia setuju nak jadi ahli perniagaan macam saya. Saya tak suka dia jadi guru. Tak ada masa depan. Saya cuma nak dia jadi macam anak kita yang lain. Kerja bagus-bagus. Bukan jadi guru.” Dato’ Hisyam sudah membuka mulut. Begitu keras hatinya.
Datin Izzah mengelengkan kepalanya apabila Dato’ Hisyam meninggalkannya.

Saturday, 7 January 2012

sekolah :))))

Walaupon sklh dah lama bermula, tp aq still ada kesempatan kan nak cite pasai sklh. X dosa n x haram p0wn. So, aq p0wn nak le cite pasai skolah... Walaupon dah dkt 7 thn aq sklh, tp aq ttp rasa sronok ble tiba nya waktu sklh. Mana x nya klu semua persiapan brg skolah baru2 kan. Mesti le sronok. Tp aq confirm, dah 7 bln skolah kang mesti dah x semangat punya lah. Mcm aq jugak XD. Mesti ramai yg ponteng sklh punya lah. Agy satu, bez gi sklh p0wn sbb jumpa ngan kwn. Ye lah sbb lbh krg sebln setgh x jumpa ngan kwn2. Mesti rindu punya le. Tipu le klu aq ckp x rindu. Tp rindu. Ish, bape kali nak ulang ckp rindu nie, aq p0wn x tau. Tp yg dipendekkan cite nya le, aq rindu kat kwn aq. Bknnya rindu nak blaja. Sbb  kat umah sendiri kan leh blaja.... haha. Tp ape ape p0wn, SY BANGGA JD RAKYT MALAYSIA. Dah ke situ plk cite nya. Ok lah aq nk  stop cite nya smpi kt sni dulu.... jumpa nnti kt blog yg laen.

Friday, 6 January 2012

gile- gile

huhu... mulai dr detik nie, sy  dh x nak jd bdk skema. Nak jd bdk yg dh remaja.(ceh, cover baik konon). Sbnrnya aq dah x nak tulis mcm budak skema. Maksud aq, aq nak tulis shotform je, walaupun aq tau tulis shotform 2 buat org laen x fhm. Tapi, apa aq kesah? Ble aq tgk blog org laen, semua nya gna tulisan shotform. So, aq p0wn nak tulis shotform. Haha... poyo jek lebih aq nie XD. Sape2 yg dah baca blog aq nie,jgn le plk x fhm or nak menyampah. Klu x fhm, sle le komen nnti supaya aq tau kelemahan aq nie. Biasa le semua manusia buat keslhan. Termsok le aq dan org2 sekalian. Klu org laen ckp dia x prnh buat kesilapan, org gle le gamak nya k0wt.  Ceh, x baik nak ngata. Ok le bye. >-<

Monday, 7 November 2011

tak puas hati!!!

Aku geram betul le hari nie. Rasa macam nak cekik je orang yang nak runtuhkan agama aku ni. Marah sangat- sangat nie. Kepada sesiapa yang membaca blog aku nie, aku minta maaf sebab menggunakan bahasa yang agak kureng sikit. Bukan nya apa, korang tahu kan macam mana perasaan orang yang tengah marah. Aku nak tulis shotform sikit nie ya.

Mcm nie crita aku. Sbnrnya ptg td aku buka le FB aku, then aku tgk mesej nya. Aku pon klik le kat c2. N then ble aku baca je aku rs mcm nk cekik je org 2. Dia ingat aku nie apa? Orang yg x de maruah mcm dia? Sng2 jer nk runtuhkn agama aku. Mmg x puas aty. Klu ko nk murtad dr agama Islam yg suci nie, ko jgn le na ajk org lain. Org lain bkn nya mcm ko. Klu sekali pon ko org kristian, x leh ke klu hormat skit agama aku. Ko jgn le na anta yg bukan2 kt aku. Aku nie, bkn nya x de maruah mcm ko. Klu ko na geng org murtad pon, jgn le na ajk aku. Aku benci ngan org 2. Klu aku tau sapa org 2, aku report je police. Kpd sesiapa yg ada FB ni, jgn le baca mesej dr FB yg bernama Si Minangkabau. Org nie, org yg  x de maruah. Sng je dia na runtuh kan agama aku. Dia ingat dia 2 kuasa sgt ker???

Klu korang na tau mesej nya mcm mana, aku leh bagi tau korang. Ini le kandungannya. Tp ini je le yg aku dpt menghfl nye. Tp ada le ropenya kan?:


"Ada 1 hadiah yg amt terbaik yg akn d beri olh tuhan. Dan hadiah ni adlh yg plg terbaik. Tuham ini prnh mati & tlh d hidupkan smula. Tuhan ini apbl kte berdoa, ianya akn memberikan kurnia yg amt baik. Kurnia adlh dgn stlh kte berdoa kpdnya, tuhan itu akn menghidupkan  kte selama- lamanya. Bermaksud, apbl selesai shj kte berdoa kat tuhan 2, beerti kte akn hidup kkl selamanya. Klu nk hadiah nie, kena le berdoa kpd tuhan & stlh berdoa, kurnia 2 akn sampai. Makna nya akn hidup kkl abadi. Dan tuhan yg dia ckp ni adlh tuhan Yesus Kristian. N then org nie ckp, berdoa le anda kpd tuhan nie utk mendpt hidup slamanya."

Apa yg aku na ulas kan kat sini adlh, jgn na percaya sgt ngan apa yg org nie ckp. Org mcm nie, adlh org yg ingin meruntuh kan umat Islam. Klu anda syg kan agama Islam, jgn le percaya ckp org nie. Ambil le iktibar dr apa yg tlh berlaku kpd imat Islam sblm nie. Ada yg da murtad, hilang arah & sebagainya. Semuanya berpunca dr semua bnda nie le. Kpd sapa yg ada FB 2, hati2 le. Byk pluang bangsa asing na meruntuhkan agama Islam yg suci nie.







Friday, 4 November 2011

hooray!!!!!!

Wow best nya aku hari ni. Mana tidaknya lakonan drama untuk Arah Ke Mana dibatalkan. Haha... memang bertuah kan. So, aku tak perlulah nak menghafal skrip nya. Senang sikit hati ni. Kalau tak kena lah hafal yang panjang. Dengan babak pertama, pastu babak kedua, dan akhirnya babak ketiga. Dalam drama ni aku lah watak yang utama. Jadi Haji Pakir. Selalu kena tinggikan suara ni. Sakit tekak tau. Bila cikgu aku kata drama tu tak jadi, lega sikit hati ni. Aku punya bersorak lah dah macam orang baru dapat bonanza tau. Nasib baik cikgu  aku tak menyaksikan perbuatan aku tau. Aku ni pon agak agak lah kan, bila nak bersorak tu. Tak sabar nak tunggu cikgu keluar dulu. From now on, aku tak payah lah nak menghafal je skrip tu. Tapi yang menjadi penat tu adalah bila aku salin lah skrip tu. Sebab nak kena hantar buku teks. Tapi tak apalah sekurangnya lega sikit lah hati kecil aku ni tau. Huhu.... hidup ni mestilah sentiasa ceria kan. So, sesiapa yang baca aku punya blog ni, sentiasa lah ceria ok. Bye..

Sunday, 23 October 2011

hilangkan kurap kucing

Setiap kuing dilahirkan di dunia adalah sama sahaja. Tak kira lah sama ada kucing tu kurap, tak comel ataupun kotor. Tetapi itu lah hakikatnya. Tak kira sama ada  kucing tu macam yang aku cakap kan tadi. Kucing kurap ni ada keistimewaannya sendiri.

Kucing yang kurap ni, kalau kita tak jaga betul-betul memang lah kurap. Dengan persekitaran yang kotor, berbau dan sebagainya. We as a human also want to live in the clean area. Is it right? So, renung- renungkan lah mana yang benar dan yang salah.

Lihatlah macam mana gambar kucing yang tidak dijaga dengan elok.
Ini adalah di antara kucing kurap yang teruk sekali.

Gambar kedua.



Kesian kan tngok gambar kucing ni?

Ini pula gambar yang ketiga
Comel kan?

Kat sini, Cik Iqa nak bagi tau macam mana nak hilangkan kurap kucing. Senang je. Tak perlu jumpa doktor haiwan. Buang duit je nak terima rawatan. Caranya adalah dengan sapukan minyak lebihan ikan goreng kat tempat kurap kucing. Kalau nak sapukan minyak tu, tak perlulah guna tangan. Takut berjangkit pula kan. Gunalah cotton bud ke, kapas, kain dan sebagainya. Yang boleh meresap minyak lah.

Kalau aku nak guna cotton bud. Sebab ianya senang sikit nak sapukan minyak. Dah lah bendanya bertangkai dan terlalu halus. Sesiapa yang ternampak kucing tu kurap atau pun kucing anda yang kurap gunalah cara Cik Iqa ni. Tak perlu guna 1 sen pun tau. It just free. Semua benda ni pasti ada kat rumah kan?

Aku pun ada lah juga kucing yang kurap. Dan aku cuba search kat internet, cara nak hilangkan  kurap kucing. And I hve got it. Then, aku just try petua tu. Dengan izin Allah, sembuh kucing aku. Sekarang ni kucong aku tu dah rupa kucong gila asyik main je. Mentang- mentanglah dan sembuh katakan. Semua benda nak di mainnya.

Ini je lah tips yang dapat aku bagi. Yang baik jadikan teladan dan yang jahat minta dijauhkan. Sayangi lah kucing sebagaimana Nabi Muhammad menyayanginya. Wassalam.


 


















Saturday, 22 October 2011

MERDEKA!!!MERDEKA!!!MERDEKA!!!

Ye, aku dah merdeka. Sebab aku dah habis periksa and dah hantar kerja khusus aku iaitu skirt yang tak berapa nak cantik. Periksa dah habis so, tengah nak tunggu result. Harap boleh lah dapat  result yang cemerlang dan dapat mencapai keputusan apa yang ibu aku target kan. Iaitu straight A's.

Tetapi apa yang jadi 'merdeka' sangat ni adalah lepas je periksa cuti sekolah selama 9 hari sempena Deepavali.  Best kan? Haha... Pejam celik, pejam celik dah nak akhir tahun kan. Rasanya macam baru sahaja kita sambut awal tahun kan? Dah nak hujung tahun. Nanti kalau tak aku dah naik pelamin kot. Haha. Tak delah main- main je.

Lepas peperiksaan akhir tahun ni, on9 Facebook je lah kan. 24 jam boleh. Eh tak kena lah tidur juga  kan. Kalau tak asyik rasa nak menguap je. Itu bukanlah masalah nya tau. Tapi lepas dah habis periksa semua benda boleh buat. Tengok tv, main facebook, buat blog dan macam- macam lagi. Bebas kan?

Tapi lepas je hantar kerja khusus skirt, lega sikit hati teman tau. Tak ada lah asyik nak menghadap je muka skirt yang tak berapa cantik tu je. Sebenarnya, skirt tu bukannya aku yang jahit sendiri tapi mak aku yang tolong jahitkan. Maklumlah mak aku kan tukang jahit. Senang sikit kerja aku kan.

Aku rasa ini je lah cerita aku pada kali ini. Harap kita boleh bertemu lagi pada post yang baru ok. Semoga anda ceria selalu ya di samping keluarga tercinta. Bye and have a nice day. Muahhh!!!

------------------------------------------------ASSALAMUALAIKUM-------------------------------