welcome

hi, welcome to my blog. Don't forget to follow me, ok. Bye

Sunday, 23 October 2011

hilangkan kurap kucing

Setiap kuing dilahirkan di dunia adalah sama sahaja. Tak kira lah sama ada kucing tu kurap, tak comel ataupun kotor. Tetapi itu lah hakikatnya. Tak kira sama ada  kucing tu macam yang aku cakap kan tadi. Kucing kurap ni ada keistimewaannya sendiri.

Kucing yang kurap ni, kalau kita tak jaga betul-betul memang lah kurap. Dengan persekitaran yang kotor, berbau dan sebagainya. We as a human also want to live in the clean area. Is it right? So, renung- renungkan lah mana yang benar dan yang salah.

Lihatlah macam mana gambar kucing yang tidak dijaga dengan elok.
Ini adalah di antara kucing kurap yang teruk sekali.

Gambar kedua.



Kesian kan tngok gambar kucing ni?

Ini pula gambar yang ketiga
Comel kan?

Kat sini, Cik Iqa nak bagi tau macam mana nak hilangkan kurap kucing. Senang je. Tak perlu jumpa doktor haiwan. Buang duit je nak terima rawatan. Caranya adalah dengan sapukan minyak lebihan ikan goreng kat tempat kurap kucing. Kalau nak sapukan minyak tu, tak perlulah guna tangan. Takut berjangkit pula kan. Gunalah cotton bud ke, kapas, kain dan sebagainya. Yang boleh meresap minyak lah.

Kalau aku nak guna cotton bud. Sebab ianya senang sikit nak sapukan minyak. Dah lah bendanya bertangkai dan terlalu halus. Sesiapa yang ternampak kucing tu kurap atau pun kucing anda yang kurap gunalah cara Cik Iqa ni. Tak perlu guna 1 sen pun tau. It just free. Semua benda ni pasti ada kat rumah kan?

Aku pun ada lah juga kucing yang kurap. Dan aku cuba search kat internet, cara nak hilangkan  kurap kucing. And I hve got it. Then, aku just try petua tu. Dengan izin Allah, sembuh kucing aku. Sekarang ni kucong aku tu dah rupa kucong gila asyik main je. Mentang- mentanglah dan sembuh katakan. Semua benda nak di mainnya.

Ini je lah tips yang dapat aku bagi. Yang baik jadikan teladan dan yang jahat minta dijauhkan. Sayangi lah kucing sebagaimana Nabi Muhammad menyayanginya. Wassalam.


 


















Saturday, 22 October 2011

MERDEKA!!!MERDEKA!!!MERDEKA!!!

Ye, aku dah merdeka. Sebab aku dah habis periksa and dah hantar kerja khusus aku iaitu skirt yang tak berapa nak cantik. Periksa dah habis so, tengah nak tunggu result. Harap boleh lah dapat  result yang cemerlang dan dapat mencapai keputusan apa yang ibu aku target kan. Iaitu straight A's.

Tetapi apa yang jadi 'merdeka' sangat ni adalah lepas je periksa cuti sekolah selama 9 hari sempena Deepavali.  Best kan? Haha... Pejam celik, pejam celik dah nak akhir tahun kan. Rasanya macam baru sahaja kita sambut awal tahun kan? Dah nak hujung tahun. Nanti kalau tak aku dah naik pelamin kot. Haha. Tak delah main- main je.

Lepas peperiksaan akhir tahun ni, on9 Facebook je lah kan. 24 jam boleh. Eh tak kena lah tidur juga  kan. Kalau tak asyik rasa nak menguap je. Itu bukanlah masalah nya tau. Tapi lepas dah habis periksa semua benda boleh buat. Tengok tv, main facebook, buat blog dan macam- macam lagi. Bebas kan?

Tapi lepas je hantar kerja khusus skirt, lega sikit hati teman tau. Tak ada lah asyik nak menghadap je muka skirt yang tak berapa cantik tu je. Sebenarnya, skirt tu bukannya aku yang jahit sendiri tapi mak aku yang tolong jahitkan. Maklumlah mak aku kan tukang jahit. Senang sikit kerja aku kan.

Aku rasa ini je lah cerita aku pada kali ini. Harap kita boleh bertemu lagi pada post yang baru ok. Semoga anda ceria selalu ya di samping keluarga tercinta. Bye and have a nice day. Muahhh!!!

------------------------------------------------ASSALAMUALAIKUM-------------------------------